Internetissä käytettävää palvelua rakentaessa ensimmäinen tärkeä asia on valita järjestelmäalusta. Tässä lyhyessä valintaoppaassa kerron omia suosituksiani, ja kerron myös mihin ne perustuvat.

Pilvipalvelu

Olen käyttänyt viikonloppuja ja aamuyön tunteja selvittääkseni, mikä palvelinkoneessa on vialla ja mikä varaosa pitäisi milloinkin vaihtaa. Jos et halua itsellesi 24/7 murhetta (ainakaan minä en halua), kannattaa valita mieluummin pilvipalvelu. Murhe on silloin pilvipalvelun ylläpitäjillä, ja siitä kannattaa maksaakin.

Miksi UpCloud

Upcloud mainostaa olevansa maailman nopein pilvipalvelu. Lupaa 100 % uptimen, eli jos palvelimeen ei pääse verkosta ja katkos kestää yli 5 minuuttia, alkaa saada rahaa takaisin päin 50-kertaisena kulloinkin käytössä olevan paketin kk-maksuun verrattuna. Lupaa, että uuden palvelimen pystytys onnistuu 45 sekunnissa. Asiakaspalvelu on 24/7 ja keskimääräinen asiakaspalvelun vastausaika 1 minuutti 55 sekuntia. Serverin voi sijoittaa pilvessä valinnaisesti johonkin näistä paikoista: Amsterdam1, Chicago1, Frankfurt1, Helsinki1, Helsinki2, San Jose1, Singapore1.

Esimerkiksi verkkokaupan kannalta voidaan kohderyhmän mukaan olla Suomessa, tai valita kahden muun Euroopan paikan, kahden amerikkalaisen paikan, ja yhden aasialaisen; asiakaskunnan sijainnin mukaan.

LAMP

LAMP on yksi käytetyimmistä alustoista verkkopalveluissa. Lyhenne toimii samalla muistisääntönä sille, missä järjestyksessä osat asennetaan: Linux, Apache, MySQL, PHP.

Miksi Ubuntu Linux

Linux on palvelinkäytössä vauhdikkaampi kuin esimerkiksi Microsoftin tuotteet.

Tuolla on vertailu Linuxin ja Windowsin välillä https://www.ionos.com/digitalguide/server/know-how/linux-vs-windows-the-big-server-check/

Windowsin haittoina on heikompi tietoturva, eikä se sovellu suurille käyttäjämäärille yhtä hyvin kuin Linux.

Tuolla on hiukan laajempi versio: https://www.colocationamerica.com/blog/best-operating-systems-for-business-and-personal-use

Siellä parhaaksi serveriksi pienyritykselle on valittu Microsoftin Small Business Server. Se soveltuu korkeintaan 75 käyttäjälle. On helppo käyttää Microsoftiin tottuneille. Ja toimiston sisäisenä serverinä mahdollistaa mm. sisäisen sähköpostin ja integroituu jonkin verran Officeen.

Keskisuurille yrityksille parhaaksi on valittu Linux Ubuntu. Skaalautuvuutensa takia se soveltuu suurellekin käyttäjämäärälle ja internet-palvelimeksi.

Suuryrityksille parhaaksi on valittu Microsoft Enterprise Server. Siinä on paljon sellaista jota ei internetpalvelimessa tarvita.

Linuxeja on vertailtu tuolla: https://www.techradar.com/news/best-linux-server-distro

Ykkösenä on Debian ja kakkosena Ubuntu.

Koska kuitenkin Ubuntu soveltuu paremmin pilvipalvelimelle, päädyin siihen valinnassa suosituksekseni.

Ubuntu Linuxissa on luvattuna päivitykset viideksi vuodeksi asennuksesta.

Yllä mainitulla sivulla mainitaan, että tällä hetkellä 55 % pilvipalveluista on Ubuntu-alustalla.

Miksi Apache

Tuolla ylempänä linkitetyllä sivulla on kerrottu viidestä parhaasta Linuxille soveltuvasta avoimen lähdekoodin web-palvelinalustasta. Siellä kerrotaan myös, että yli 80 % internetin verkkopalveluista on rakennettu avoimen lähdekoodin alustalle.

Ylivoimaisesti suosituin näistä on Apache. 52 % maailman web-palveluista on toiminnassa Apachella. Apache on ensimmäisen kerran julkaistu vuonna 1995, ja sitä kehitetään yhä. Nykyisin pääversio on 2, joka on minunkin suositukseni.

Miksi MySQL

Tuolla on listattu 10 parasta relaatiotietokantapalvelua Linux-palvelimelle: https://www.linuxlinks.com/relationaldatabases/

Ykkösenä on MySQL, joka on myös oma suositukseni.

MySQL on suosittu verkkopalveluiden alustoissa tehonsa ja skaalautuvuutensa takia.

Miksi PHP

Aikaisempien avoimen lähdekoodien jatkeena, ja laajalti käytetty on LAMP-paketin neljäntenä osana PHP tai Perl tai Python. Perl on käynyt vanhanaikaiseksi ja kärsii tehokkuusongelmista. PHP on laajasti tuettu (soveltuu esimerkiksi WordPressille ja Woocommercelle jne. Python on vielä tehokkaampi, ja mm. Google käyttää sitä. Suomen mittakaavassa PHP:n tehot riittävät mainiosti.

Miksi WordPress

Tuolla on tilastoja WordPressin markkinaosuuksista: https://kinsta.com/fi/wordpressin-markkinaosuus/

WordPress on maailmanlaajuisesti käytetyin sisällönhallintajärjestelmä (CMS), ja sen markkinaosuus on 60 %. WordPressiä kehitetään koko ajan, siitä on saatavilla suomenkielinen versio (toki muitakin kieliä) ja se on helppokäyttöinen. Suositukseni on WordPress.

Entäpä Verkkokauppa

WordPressille on saatavilla laajennusosa nimeltään WooCommerce. Yllä mainitun Kinstan tilastotietojen mukaan WooCommerce on noin 42%:ssa verkkokaupoista. Helppokäyttöisyyden, monikielisyyden, ja runsaan lisäosavalikoiman takia suosittelen WooCommercea.

19.7.2019

Juha Ojaniemi, tietotekniikan ja hakukoneoptimoinnin asiantuntija